PEC: branch circuits, ampacity and protection: board exam questions with solutions
On the REE exam under Electrical Engineering Professional Subjects and the RME exam under Philippine Electrical Code, Parts 1 and 2. Try each question before you open its solution, then practise with fresh numbers below: 1 computed question type on this topic.
Loading the reviewer… (it needs JavaScript)
Build it in the lab
Outlet circuit: three outlets on a 20 A breaker · Aircon branch circuit: 1.5 HP on 3.5 mm² and a 20 A breaker, on its own · Water heater circuit: 3.5 kW on 5.5 mm² and a 30 A breaker: the same circuits on a live bench, with meters you can move.
Questions
1. A branch circuit supplies both continuous and noncontinuous loads. The overcurrent device must be rated at least:
- The noncontinuous load plus 125% of the continuous load
- 100% of the total load
- 125% of the total load including noncontinuous load
- 80% of the continuous load plus the noncontinuous load
Show the answer and solution
Answer: A. The noncontinuous load plus 125% of the continuous load
Unless the device and assembly are listed for 100% continuous operation, the rating must be at least the noncontinuous load plus 125% of the continuous load.
Reference: PEC 2017 Part 1, Art. 2.10 (Branch Circuits: ratings)
2. A lighting branch circuit supplies a continuous load of 16 A and no other load. Using a standard (not 100%-rated) circuit breaker, what is the minimum breaker rating?
- 16 A
- 20 A
- 15 A
- 30 A
Show the answer and solution
Answer: B. 20 A
Minimum rating = 125% × 16 A = 20 A. A 20 A breaker satisfies this.
Reference: PEC 2017 Part 1, Art. 2.10 (Branch Circuits: ratings)
3. A feeder supplies 40 A of continuous load and 20 A of noncontinuous load. What is the minimum feeder overcurrent device rating (standard-rated device)?
- 60 A
- 75 A
- 70 A
- 87.5 A
Show the answer and solution
Answer: C. 70 A
Minimum rating = 1.25 × 40 + 20 = 50 + 20 = 70 A.
Reference: PEC 2017 Part 1, Art. 2.15 (Feeders)
4. A single continuous-duty motor has a full-load current of 28 A (from the code table). What minimum ampacity must its branch-circuit conductors have?
- 28 A
- 42 A
- 56 A
- 35 A
Show the answer and solution
Answer: D. 35 A
Branch-circuit conductors supplying a single motor must have an ampacity of at least 125% of the motor full-load current: 1.25 × 28 = 35 A.
Reference: PEC 2017 Part 1, Art. 4.30 (Motors: conductor sizing)
5. A feeder supplies three continuous-duty motors with full-load currents of 28 A, 16 A and 10 A, and no other load. What minimum ampacity must the feeder conductors have?
- 61 A
- 54 A
- 67.5 A
- 70 A
Show the answer and solution
Answer: A. 61 A
Feeder ampacity = 125% of the largest motor FLC + sum of the others = 1.25 × 28 + 16 + 10 = 35 + 26 = 61 A.
Reference: PEC 2017 Part 1, Art. 4.30 (Motors: conductors supplying several motors)
6. A motor has a nameplate full-load current of 20 A and a marked service factor of 1.15. What is the maximum rating of a separate overload device under the basic rule?
- 23 A
- 25 A
- 20 A
- 28 A
Show the answer and solution
Answer: B. 25 A
For motors with a service factor of 1.15 or more, the overload device may be rated up to 125% of nameplate FLC: 1.25 × 20 = 25 A. A 115% limit applies to other motors.
Reference: PEC 2017 Part 1, Art. 4.30 (Motors: overload protection)
7. When a conductor's ampacity does not match a standard overcurrent device rating, the next higher standard rating may be used only if, among other conditions, that rating does not exceed:
- 100 A
- 400 A
- 800 A
- 1200 A
Show the answer and solution
Answer: C. 800 A
The next-higher-standard-rating allowance applies only where the selected device rating does not exceed 800 A (and the conductors are not part of a branch circuit supplying multiple receptacles for cord-and-plug loads).
Reference: PEC 2017 Part 1, Art. 2.40 (Overcurrent Protection)
8. In general, in which conductor of a circuit must an overcurrent device be connected?
- In the grounded (neutral) conductor only
- In the equipment grounding conductor
- In both the grounded and equipment grounding conductors
- In each ungrounded conductor
Show the answer and solution
Answer: D. In each ungrounded conductor
Overcurrent protection is placed in each ungrounded conductor. A device may not be placed in series with the grounded conductor unless it opens all circuit conductors simultaneously.
Reference: PEC 2017 Part 1, Art. 2.40 (Overcurrent Protection)
Worked examples with computed numbers
These numbers are fixed on this page; in practice they change every time.
9. A continuous load draws 24 A. What minimum branch-circuit rating does the 125% rule require?
- 36 A
- 19.2 A
- 30 A
- 24 A
Show the answer and solution
Answer: C. 30 A
A continuous load (3 hours or more) is sized at 125%: 24 × 1.25 = 30 A minimum.
Other topics in the same subjects
DC circuits · AC circuits · Three-phase systems · Transients (RC, RL, RLC) · Semiconductors and diodes · Power electronics · Instrumentation and measurement · Control systems · Transformers · DC machines · Induction motors · Synchronous machines · Power systems and transmission · Protection: fuses, breakers, relays · Illumination · Power plant engineering · PEC Part 1: general requirements · PEC: wiring methods and materials · PEC: grounding and bonding · PEC: special occupancies and equipment
An independent, free reviewer: not affiliated with the PRC or the Boards. Subject weights and passing rules are from the PRC examination programs and the laws (RA 9292, RA 7920); check the current PRC program before you file. Code questions follow the Philippine Electrical Code 2017 Part 1; check them against your own copy of the Code.